lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Riziko astmy sa dá určiť z mliečnych zubov

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 1.10.2003
späť
Späť

Poslať
 

Nezvyčajný prostriedok na určenie rizika ochorenia dýchacích ciest u detí našli britskí vedci: vypadnuté alebo vytiahnuté mliečne zuby.

 Keďže mliečne zuby sa tvoria už pred narodením, analýza ich zloženia podá obraz o prísune minerálov a stopových prvkov do organizmu dieťaťa v tele matky. Vedci z King's College v Londýne zistili, že deti s vysokou koncentráciou selénu a železa vo svojich zuboch sú menej náchylné na astmu. Tím Seify Shaheenovej analyzoval zloženie predných rezákov 250 detí bez astmy a rovnakého počtu s astmou. Čím menej selénu obsahovali, tým väčšia bola pravdepodobnosť, že deti budú už od mala trpieť niektorými symptómami, ako sú dychčanie alebo pískavý dych.
V mliečnych zuboch astmatických detí vedci zistili zníženú koncentráciu železa. V procese tvorby zubov v tele matky sa v zubnej sklovine ukladajú stopové prvky a minerálne látky v množstve, v akom sú prijímané. Zuby podobne ako neskôr vlasy podľa Shaheenovej dokonale odrážajú koncentráciu živín v organizme matky. Analýza zloženia zubov by preto mohla pomôcť vysvetliť aj príčiny ďalších ochorení, pretože korene mnohých siahajú do obdobia pred narodením dieťaťa.
Lekári vo všeobecnosti odporúčajú budúcim matkám, aby v dostatočnom množstve prijímali minerálne látky a stopové prvky. Najlepšími zdrojmi sú para orechy, ryby a obilniny. Ďalšie štúdie však musia ukázať, či pridávanie selénu a železa počas tehotenstva môže zabrániť vzniku astmy u detí.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!