lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Chrípka nás nemusí prekvapiť

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 7.4.2003
späť
Späť

Poslať
 

Bežnou súčasťou jesenných a jarných dní býva chrípka. Toto ochorenie nám vie poriadne strpčiť život.  Brániť sa môžeme rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je očkovanie.

Očkovanie proti chrípke má viacero kladov, ako iba zabrániť tomuto ochoreniu. Podľa  novej americkej štúdie chráni aj pred ochoreniami srdca a mozgovou porážkou. Odborný časopis New England Journal of Medicine  priniesol výsledky  skúmania lekárskych  záznamov  vyše 286.000 starších ľudí počas dvoch  chrípkových sezón. "Chrípka môže byť  ešte horšia, ako sme sa domnievali. A  očkovanie proti nej  možno  oveľa lepšie ako  sme si  mysleli," tvrdí lekárka Kristin Nicholová z  lekárskeho  zariadenia  Minneapolis Veterans  Affairs Medical Center. 

Štúdia porovnáva záznamy pacientov z Minneapolisu, Portlandu, Oregonu a mesta  New Yorku  počas chrípkových sezón rokov 1998-99 a 1999-2000. Z vyše 140.0000  sledovaných počas prvej chrípkovej sezóny sa dalo zaočkovať proti chrípke 56  percent z nich,  o rok nato už 60 percent. Pacienti zaočkovaní proti chrípke boli v oboch sledovaných obdobiach o 19 percent menej hospitalizácií na srdcové ochorenia ako nezaočkovaní.  V prípade mozgovej porážky mali zaočkovaní ľudia oproti  nezaočkovaným menej  hospitalizácií v prvej chrípkovej sezóne o 16 percent, v druhej o 23 percent. Očkovanie  proti  chrípke znižuje samozrejme aj počet hospitalizácií s chrípkou a  zápalom pľúc - celkove  približne o jednu tretinu a redukuje na polovicu riziko smrti z akejkoľvek príčiny.

V USA podľa oficiálnych štatistík zomiera v súvislosti s chrípkou ročne v priemere  36.000 ľudí.  Preto v súčasnosti americkí lekári odporúčajú očkovanie  proti chrípke  všetkým ľuďom od 50 rokov veku. 

Ako sa čo najskôr po chrípke opäť dostať do kondície
 
Po prekonaní chrípky lekári radia obnoviť sily doma v pokoji a vyhýbať sa nadmernej
telesnej alebo psychickej námahe. Radšej necestovať hoci aj k moru, aj keď to znie veľmi lákavo. Rekonvalescencia po dnešných chrípkach býva dlhá. Šetrite sa!

Začnite sa hýbať postupne
Po prekonanej chorobe iba postupne zvyšujte fyzickú záťaž a robte to s radosťou. S radosťou z pohybu je blahodarný účinok podstatne vyšší, ako keď sa musíte nútiť. Keď začnete s pravidelnou aktivitou už na jar, v lete pocítite prvé výsledky. Nezabudnite tiež  na to, že najdôležitejšia je pri pohybe pravidelnosť, pričom najmenej namáhavou je pri rekonvalescencii chôdza. Ideálne je nájsť si čas pre čo len polhodinový pohyb každý deň, ale organizmu prospejete aj tromi rýchlymi prechádzkami v týždni.
 
Vynechajte v jedálnom lístku červené mäso
Odpustiť si na nejaký čas aspoň bravčové a hovädzie vám určite pomôže. Jedzte hlavne ryby a ľahšie stráviteľnú hydinu. Počas choroby i po jej prekonaní nezabúdajte na dostatok vlákniny a minerálnych látok. To znamená zaradiť do jedálneho lístka celozrnné potraviny a nahradiť živočíšne tuky rastlinnými, hlavne olivovým olejom. Do jarného jedálneho lístka je tiež vhodné zaradiť obilniny - pohánku, pšeno, kukuricu.

Bez C vitamínu to nejde
V pochrípkovom a začínajúcom sa jarnom období je pre človeka mimoriadne dôležitý prísun vitamínu C. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a ten sa ľahšie vyrovnáva s prechladnutím. V tejto súvislosti  plní nezastupiteľnú úlohu kyslá kapusta, hlávkový šalát, čínska kapusta, či chren. Nezabúdajte na tropické ovocie.
 
Mnohí lekári síce odporúčajú užívanie multivitamínových tabliet, ale zároveň upozorňujú, že nie sú všemocné. Z pohľadu krátkodobého užívania síce vplývajú na imunitu pozitívne, ale z dlhodobého - keďže neobsahujú vlákninu, ktorá okrem iného pôsobí ako metla v hrubom čreve a preventívne zamedzuje vzniku rakoviny - nedokážu nahradiť čerstvú zeleninu a ovocie.

Pozor na kávu
Pre pokojný spánok je najlepšie kávu a nápoje obsahujúce kofeín obmedziť na minimum. Zdravý a pravidelný spánok je totiž pri zotavovaní sa z choroby mimoriadne dôležitý. Povzbuďte sa radšej čajom. Vyskúšajte zelený, ktorý obsahuje polyfenoly, ktoré účinne preventívne pôsobia voči voľným radikálom. Okrem toho má osviežujúce účinky. Takisto skvelú službu vykonajú bylinkové čaje s povzbudzujúcimi účinkami. Pri nich však platí, že
nič netreba preháňať, a preto nepite iba jediný druh.
 
Nezabúdajte na tekutiny
V období rekonvalescencie by mal človek denne piť aspoň 2,5 až 3 litre tekutín. Lekári sa zhodujú, že najvhodnejšia je pramenitá voda, ale ani stolová či minerálna neškodia. I v prípade minerálok je vhodnejšie značky striedať. Nevhodné sú presladené limonády vrátane kolových nápojov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!