lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Spôsobuje novoobjavený hormón výkyvy telesnej hmotnosti?

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 1.4.2003
späť
Späť

Poslať
 

Nedávno objavený hormón ghrelin, ktorý podporuje chuť do jedla a  dáva sa  do súvislosti  s dlhodobou reguláciou telesnej váhy,  môže byť podľa  jednej  americkej štúdie základom  novej liečby obezity.                   

Ghrelin objavili v roku 1999 japonskí vedci v telách potkanov. Hormón, ktorý sa skladá  z 28 aminokyselín, stimuluje v hypofýze uvoľňovanie rastového hormónu  GH a tiež  pocit  hladu. Okrem toho spôsobuje zníženie metabolizmu tukov. V októbri 2000 vedci z amerického farmaceutického koncernu Lilly zistili, že najviac ghrelinu  produkuje  žalúdok  potkanov. Keď hormón vstrekli zvieratám pod kožu, ich hmotnosť sa zvýšila asi o desať  percent, hoci neprijímali viac kalórií ako potkany v kontrolnej skupine.  Vedci sa  domnievajú,  že toto priberanie súviselo so zníženým metabolizmom tukov.  Pri vstreknutí  ghrelinu priamo do mozgu potkanov tieto nielen zreteľne pribrali, ale začali aj viac žrať.  Priberanie rástlo so zväčšovaním dávky hormónu.      

Hormón zodpovedajúci ghrelinu u potkanov sa neskôr našiel aj u človeka, pričom sa od neho  odlišuje iba dvoma aminokyselinami. Človek aj potkany ho majú najviac  v žalúdočných  bunkách.  Jeho hladina silno stúpa pred každým prijímaním potravy a potom rovnako rýchlo klesne. Hormón sa však nachádza aj v tukovom tkanive, podžalúdkovej žľaze a čreve.      

Prvé pokusy s ghrelinom na ľuďoch uskutočnili v roku 2001 britskí vedci z Imperial  College  v Londýne. Dobrovoľníci, ktorí hormón dostali, prijali v priemere o 28 percent kalórií viac  ako  členovia kontrolnej skupiny. Prvýkrát sa tak podarilo dokázať prítomnosť látky  podporujúcej  chuť do jedla v krvnom obehu človeka. Dovtedy boli známe iba hormóny  potláčajúce chuť do jedla, ako napríklad leptín, produkovaný tukovými bunkami.      

Tím vedcov na čele s Davidom E. Cummingsom z Veterans Affairs Puget Sound Health Care  System v Seattle zverejnil v časopise New England Journal of  Medicine štúdiu,  podľa ktorej  hladina ghrelinu po schudnutí silno stúpne, čo je podľa neho dôkazom toho, že tento hormón  je zodpovedný za opätovné priberanie obéznych ľudí a ich návrat k pôvodnej nadváhe.     

Výskumníci veria, že základom nového spôsobu liečby obezity by mohol byť liek, ktorý  bude blokovať ghrelin. Naopak samotný ghrelin sa môže používať v liečbe  hmotnostne podnormálnych pacientov a ľudí s nechutenstvom.   


Zdravé tuky chránia pred vznikom Alzheimerovej choroby

Ak vymeníte maslo za olivový olej, môžete tým výrazne podporiť  svoje úsilie vyhnúť  sa Alzheimerovej chorobe, tvrdia americkí vedci. Najnovšia štúdia vedcov z Rushovho  inštitútu pre zdravé starnutie v Chicagu odhalila súvzťažnosť  medzi  Alzheimerovou  chorobou a určitými typmi tuku.  Problematike sa bude musieť venovať väčší výskum, no  už  na základe prvých výsledkov je zrejmé, že ľuďom, čo konzumujú bohaté dávky
zdravých tukov a menej  nasýtených tukov, hrozí oveľa nižšie riziko vzniku Alzheimerovej  choroby.    

Zdrojom zdravých nenasýtených tukov je najmä olivový olej, jedlý rastlinný tuk zo  semien  kanoly a oriešky. Naopak strava bohatá na nasýtené tuky sa spája so zvýšeným rizikom  vzniku Alzheimerovej choroby. Vedci zatiaľ nevedia, čo je za vzťahom medzi  konzumáciou  tukov a vznikom tejto choroby.  Nasýtené tuky sú väčšinou  živočíšneho pôvodu, sú  napr.  v mäse, vajciach alebo plnotučných mliečnych produktoch, upozornili vedci na záver.


Niektoré potraviny môžu spôsobiť zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva

Niektoré potraviny výraznejšie vplývajú na vznik rakoviny  hrubého čreva, upozorňujú  americkí vedci.   Podľa najnovšej štúdie na ženách vedcov zo Simmons College v Bostone  spôsobuje konzumácia potravín ako červené alebo údené mäso, sladkostí,  hranolčekov  a bieleho  pečiva zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.   Namiesto týchto síce chutných,  ale nezdravých jedál vedci odporúčajú konzumovať  zeleninu,  ovocie, ryby, hydinu, strukoviny a celozrné pečivo. Takto zložený  jedálny lístok  naopak pomáha rakovine hrubého čreva predísť.   

Tento typ rakoviny patrí k najbežnejším formám nádorových ochorení. Podľa najnovších štúdií strava bohatá na červené a údené mäso, sódu, sladkosti,  tučné mliečne výrobky a biele pečivo spôsobuje nárast výskytu rakoviny hrubého čreva až o 46 percent, varovali americkí vedci.  


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!