lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Upchatý nos

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 7.11.2002
späť
Späť

Poslať
 

S prízemným mrazíkom prichádza k nám aj ďalší dar jesene upchatý nos.Keďže sa vyskytuje pomerne často, riešenie máme všetci naporúdzi. Kvapky. Niektorí v snahe zlikvidovať nepriechodnosť dutín sú schopní kvapkať si do nosa hoci každú hodinu. Kvapky však môžu aj veľmi škodiť.Aké kvapky si teda vybrať, aby bolo riziko vedľajších účinkov čo najmenšie?

Akútna nádcha je nepríjemná patália, ale oveľa horšie môžu byť jej komplikácie. U detí je to predovšetkým prudký strednoušný zápal, ďalej zápaly vedľajších dutín nosných a rozšírenie zápalu na dolné dýchacie cesty. Liečenie nádchy by sme preto nemali podceňovať. Dôsledkom nesprávne liečenej nádchy je napríklad návykovosť (sanorizmus) alebo poškodenie sliznice.
Nosných kvapiek je v lekárňach široký sortiment, existujú aj kvapky vo forme spreja. Zásadou je, kvapky často nestriedať. Podľa druhu kvapiek kvapeme 1 - 2 kvapky do každej nosnej dierky pravidelne 3 - 4-krát denne. Sprej je výhodná forma, pretože účinná látka sa dostane všade a pri vstreknutí sa rozprestrie po sliznici. Treba však mať na pamäti, že užívanie kvapiek môže mať i nežiaduce účinky. Nadmerné a dlhodobé užívanie vedie k poškodeniu nosnej sliznice, tá hrubne, zmnožujú sa v nej hlienotvorné bunky a sekrečné žliazky. To sa prejavuje okrem iného trvale sťaženou priechodnosťou. K nežiaducim účinkom nosných kvapiek patrí poškodenie pohyblivých riasiniek nosného epitelu a tým porucha jeho samočistiacej a transportnej funkcie. K tomuto javu môže dôjsť,  podľa druhu užitej látky, aj za niekoľko hodín.Pri kvapkách z bylinných výťažkov musíme byť trpezlivejší. Ich účinky sú pomalšie, ale napríklad tie, čo obsahujú nafazolin sú dosť nešetrné k sliznici. Vhodnejšie sú tie na báze oxymetazolinu.Nosné kvapky treba užívať len v akútnom období, keď je nos nepriechodný, ale užívanie má byť veľmi dôsledné, aby bolo zaistené dýchanie nosom a tým znížený výskyt komplikácií.


Diskusia k článku:

Hello lady.sk owner, You always provide great examples and real-world applications.
Neregistrovaný - , 28.1.2023 03:40, siebenhaar.cathryn(`na`)msn.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!