lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Alergia na slnko

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 29.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Môže sa stať, že pokožka, ktorá až doteraz nebola citlivá na slnko, odrazu pri pobyte na slnku sčervenie, páli, šúpe sa a objavia sa na nej vyrážky alebo pľuzgieriky. Prečo je to tak? Špecialisti tvrdia, že príčiny čoraz častejších alergií na slnko sú dve: znečistenie ozónovej vrstvy, ktorá nás už nechráni tak, ako kedysi a oslabenie našej odolnosti.  Prudkú reakciu na ultrafialové žiarenie niekedy urýchľujú aj vnútorné činitele.


Náladový organizmus
Precitlivenosť na žiarenie UV môže byť vrodená, alebo môže vzniknúť v dôsledku porúch látkovej výmeny. Niekedy prejde sama od seba, ale omnoho častejšie ostane a potom sa už musíme navždy vyhýbať slnku alebo sa pred ním prinajmenšom čo najlepšie chrániť.

Nebezpečné lieky
Takmer každý liek môže zvýšiť citlivosť pokožky na slnko, ale najčastejšie sú to: sulfonamidy, tetracyklíny, lieky na vysoký krvný tlak, proti padúcnici, masti a krémy proti plesniam, niektoré antikoncepčné a hormonálne lieky. Ak užívaný liek spôsobí podráždenie, musíme v čase liečby bezpodmienečne rezignovať na opaľovanie.

Opatrne s kozmetikou
Podráždenie môže byť vyvolané aj každodenne používanými kozmetickými prípravkami – krémami alebo parfumami. Niektoré ich zložky môžu počas opaľovania vyvolať alergickú reakciu, preto je múdre počas pobytu na slnku používať výlučne špeciálne kozmetické výrobky, určené na opaľovanie. Ak alergickú reakciu vyvolajú zložky niektorých slnečných filtrov, existuje ďalšia alternatíva – minerálne filtre.

Zradné rastlinky
Pôvodcami alergickej reakcie na slnko môžu byť aj niektoré trávy a rastliny. Reakcia najčastejšie nasleduje po bezprostrednom kontakte s nimi (na pokožke sa objavia červené pruhy). Takéto vlastnosti majú o.i. kôpor, zeler, mrkva, arnika, chryzantéma, šalát, slnečnica.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!