lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Schudnúť, ale ako?

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 18.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

Prečo niekedy aj napriek všetkému odriekaniu sa váha ani nepohne? Je možné, že sa pri  chudnutí nevedomky dopúšťame zásadných chýb? Ktoré potraviny by sme mali najviac obmedziť, aby sme naozaj schudli?

 

Koľko kilogramov  môžeme schudnúť za týždeň?
Ak nabehneme na radikálnu diétu,  môžeme schudnúť dokonca až 4 kilogramy. Pri miernejšej diéte – 2 kg. Ale sú to dosť zavádzajúce údaje, pretože nám neubúda iba tukové tkanivo, ale omnoho ľahšia je aj tráviaca sústava. Mnohé diéty takisto spôsobujú úbytok vody z organizmu. V skutočnosti sa môžeme týždenne zbaviť od 0,5 do 2 kg tukového tkaniva.

Kedy je ľahšie chudnúť – na jar či na jeseň?
Rozhodne na jar, pretože keď sa dni predlžujú, väčšina ľudí žije akoby s väčším elánom. Sme omnoho pohyblivejší,  chce sa nám chodiť na prechádzky alebo urobiť doma generálne upratovanie. Vďaka tomu spaľujeme viac kalórií a tak ,,mimovoľne“ chudneme. Na jar máme chuť na ľahšie potraviny a pred tučnými rezňami uprednostňujeme paradajky a šaláty.

Prečo na začiatku diéty chudneme najrýchlejšie?
Organizmus (v čase diéty) najprv siaha po glukóze, nahromadenej v svaloch. 1 g glukózy je spojený s 2 gramami vody. V prvých dňoch diéty teda ani tak nechudneme, ako sa zbavujeme vody nahromadenej v organizme. Až keď organizmus spotrebuje zásoby glukózy zo svalstva,  vyhladnutý začne siahať aj po hlbšie ukrytých rezervách, čiže tukovom tkanive.

 

Je ovocná diéta účinná?
Aj áno aj nie. Všetko závisí od toho, koľko ovocia zjete. Je síce pravda, že ovocie neobsahuje tuky, ale je vysokokalorické, pretože obsahuje pomerne veľa cukru. Napríklad pol kilogramu čerešní má 200 kcal. Okrem toho niektoré druhy ovocia (jablká) povzbudzujú apetít. Aj napriek tomu je ovocie pri redukčných diétach  dôležitým zdrojom vitamínov a vlákniny.
Mnohí dietetici však vyslovene odporúčajú urobiť si raz týždenne ovocný deň, pretože počas redukčných diét často prichádza k nedostatku vitamínov a stopových prvkov. Takýto ,,hladovkový“ deň organizmus očistí od všetkých toxínov, čo uľahčuje neskoršie chudnutie.

Akých chýb sa často dopúšťame počas chudnutia?
● V jednom jedle denne v náhlivosti  skonzumujeme priveľké množstvo jedla. Nezabúdajte, že organizmus ohlási pocit sýtosti až 15-20 minút po začatí jedenia.
● Nadmerné ochutnávanie potráv počas ich prípravy. Ochutnávanie môže byť zdrojom množstva nepovšimnutých kalórií.
● Jedenie narýchlo, pred televízorom, pri čítaní knihy alebo novín. Pri týchto činnostiach zjeme automaticky viac, ako by sme chceli a mali.
● Vyjedanie medzi hlavnými jedlami, nie z hladu, ale z nudy, len aby sme niečo robili.   Jedenie vysokokalorických maškŕt (lupienkov, orieškov, čokolády) pri pozeraní televízie.
● Jedenie 2-3 väčších porcií namiesto 4-5 menších. V medzičase sa objavuje silný pocit hladu a zjeme nekontrolovateľné množstvo drobností.
● Chybou je takisto vzdať sa raňajok – dôsledkom je jedenie nadmerného množstva v neskorších hodinách.
● Jedenie krátko pred spánkom alebo v noci.
● Príliš málo tekutín. Pocit smädu si môžeme pomýliť s hladom.

Ktoré potraviny treba počas diéty najviac obmedziť?
Predovšetkým tuk a tučné potraviny, takisto aj cukor a sladkosti – zákusky, tyčinky, kysnuté pečivo, syry s obsahom tuku vyšším ako 45%, jogurty s obsahom tuku vyšším ako 2,5 g, ale aj rôzne drobnosti ako zemiakové lupienky, oriešky, sušené ovocie.
Sladkosti a uvedené drobnosti často obsahujú priveľa tuku.
Takisto treba obmedziť konzumáciu alkoholu, ktorý organizmu dodáva veľa kalórií.


Diskusia k článku:

Aka vychrtla modelka!!!!!! Kde ma boky? Stavim sa, ze prsia su silikony... to je akoze ideal??
Neregistrovaný - hm..., 18.4.2002 11:51
vravi sa tomu zdvihnutie sebavedomia ... pracujem na univerzite a z tych vychrtlych zadkov ... vyzera to ako rebra na radiatore,skoda reci ... z troch jemne kyprych a sarmantnych kamaratok sa jedna rozhodla schudnut a uz od nej skoro nic ine len stazovanie nepocut,zacalo to rozchodom,Tiezkamaratky jej zacali hust do hlavy ako to vyzera atd atd ... ako to posobi na dusu,to zda sa unika
Neregistrovaný - , 18.4.2002 15:04
no to je fakt pravda, ze v poslednej dobe mierne zaokruhlene dievcata nemaju sancu- ved kto by sa bavil s "obeznymi" ludmi? je to na zamyslenie, ale zda sa, ze dnesnym chlapom takato situacia nadmieru vyhovuje ja sama patrim k tym, co su odsuedene na tryznenie seba, svojej duse a najma tela, pretoze nesplnam "dnesny ideal krasy", dufam, ze coskoro tato situacia prefrci a tie, co su dnes in, budu neskor odpadlikmi.......
Neregistrovaný - meganka, 18.4.2002 20:25
Nevadi mi ani tak moja oblost, ako ta celulitida!!!
Neregistrovaný - Cokoladka, 18.4.2002 22:17
Dakujem za rady ktore ste tu uviedli.......... Ale okrem stravovacieho navyku treba cvicit.Nic ine nepomoze.Mam pred svadbou tak sa snazim nieco robit.Ae bez cvicenia mi to neslo.Drzim vsetkym palce.Kto nebol silny ten to nemoze pochopit..... A dievcata co maju po 50 kil a sa snazia chudnut to je uz len pre lekara...niesu normalne
Neregistrovaný - ERIKA, 22.4.2002 19:05, KDaliena(`na`)aol.com
mna to tiez nebavi pred 2 rokmi som vazila 50kg a kazdy ma teraz ked rucicka na vahe sa blizi k 70 berie uplne inak to naozaj je take dolezite kto kolko vazi,????
Neregistrovaný - mamutik, 2.5.2002 18:48
je to naozaj velmi smutne ze idealom krasy sa stali zeny(ak ich moz&em tak nazvat),ktore s krasou nemaju naozaj nic spolocne.!najhorsie je ze väcsina mladych dievcat sa chce na nich podobat,vdie to tak akurat k muceniu a niceniu zdravia.strasne,dufam len,ze svet sa konecne spämäta a opat bude krasne take zeny ktore maju to co zena ma mat,nie len kosti.
Neregistrovaný - ll., 4.5.2002 19:15
Hm, mne sa schudnut uspesne podarilo. Skusala som diety, hladovky, vsetko na nic. Az teraz. A drzim si to dalej uplne bez problemov. Chcete radu? Presla som na nizkotucnu stravu, obmedzila som maso a co je najdolezitejsie, kazdy den 1-2 hodiny bicyklujem, hram basketbal, prechadzam sa, beham, plavam, co sa mi chce...Najdolezitejsie je nejest neskoro vecer a pohyb mat v pravidelnej case, aby si telo zvyklo. A aby ste stale nejedli, nesmiete na jedlo stale mysliet, co znamena, ze si treba najist nejaky konicek, zabavku...To vsetko naozaj funguje. A ak obcas zhresite, tak sa nic nestane, lebo vdaka pravidelnemu pohybu sa vas metabolizmus zrychli, rychlejsie spaluje a neodklada si tuky do zasoby.Toto vsak nie je dieta, ale sposob ako sa Vas zivot stane zdravsim, co sa odrazi aj na vahe, aj na sebavedomi... Ale chce to more trpezlivosti. Moja rada-spociatku sa nevazte casto, mohli by vas tie vykyvy odradit. Zelam Vam vela stastia. Lucia
Neregistrovaný - , 12.5.2002 01:57
aj mne už lezú na nervy tie dnešné vychrdnuté modelky. nôžky majú ako tyčinky, na ksichte musia mať tony make-upu, aby im nebolo vidno obrovske kruhy pod očami. na jedlo nemôžu ani pomyslieť. je to choré! totálne choré! taký život? nechcela by som! tiež som sa týrala dietami, aby som sa im podobala, ale mam už od prírody väčší zadok a s tým už nič neurobím, a už ani nechcem. žena má mať boky a pás, čo u tých dnešných "modelkách" nedájdete! vyzerajú ako vešiaky! fuj! mužom sa aj tak viac páčia ženy s oblejšou postavou! na takej modelke by sa mohli poraniť :-)))
Neregistrovaný - Barbie, 12.11.2003 07:13
POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:19, schudnutie(`na`)centrum.sk
ako mam schudnut
Neregistrovaný - jjju, 17.4.2005 19:15
Ahojkaj Meganka. Hlavicku hore... Bola si uz niekedy v UK? tam su riadne Britky vypasene! No hroza!!!Ked niesu ako ta tu metla na obrazku ta su omastene spekami od hlavy az po paty. Viem si predstavit ako dlho im trva pokial sa Brit trafi kde sa ma trafit cez tie speky.( pri tom sexe) No a to si este nezazila ake su sebavedome. Namyslene.Oblecu si hoci co.Nezalezi na tom,ze je 20 alebo vysie size.Najlepsie na tom je,ze tie mamuty si Briti vsimaju.A je mi nazvracanie ked stretnem na ulici taky par ako George Clooney a mamut!!! Ze by nieco tie mamuty mali v mozocku? Ze by to uputalo Britov?????
Neregistrovaný - S nadvahou , 14.5.2005 22:03
Zdravo a trvalo??? Schudnut? Blbost.A kolko musim zaplatit?
Neregistrovaný - , 14.5.2005 22:34
Je fajn, keď niekto schudne, ale tak do ,,normálu,,. Vytáča ma, keď vidím ako 45 kg vážiaca, 14 ročná zmaľovaná puberťačka je považovaná za vrcholne krásnu. Človek by mal mať zo seba dobrý pocit a k dobrému pocitu sa nedopracuje tým, že prestane jesť a bude sa stresovať. Ženy by mali byť ženami a k tomu patrí aj pár centimetrov na zadku.
Neregistrovaný - mishka, 31.10.2005 19:26, michaela329(`na`)post.sk
samé žiarlivé baby!!!!
Neregistrovaný - moncika, 29.7.2007 19:10
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!