lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
STOP čiernym myšlienkam

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 17.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

Sotva ste si ľahli do postele, hneď na vás dopadnú čierne myšlienky, na ktoré ste v priebehu dňa nemali čas. Problémy v práci,  hádka s manželom, päťka, ktorú inkasovalo vaše dieťa, nedostatok peňazí, – každodenné ťažkosti postupne narastajú do veľkosti drámy.  Uvedomujete si, že vám to škodí?


Takýmto spôsobom si iba sama pridávate problémy. Neveríte? Napríklad: šéf vyjadril nespokojnosť s vašou prácou. Namiesto toho, aby ste sa ho hneď opýtali, čo máte, podľa jeho názoru zlepšiť, ste mlčali a potom polovicu noci ste si vykresľovali najčernejšie scenáre. Dôsledok? Do roboty idete nevyspaná a stiesnená a robíte  čoraz viac zbytočných chýb. Takýto mechanizmus vytvárania špirály problémov sa v psychológii označuje ako samosplniteľné proroctvo. Takáto ničivá špirála sa dá budovať až do sebazničenia. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ničivú špirálu zastaviť.
RECEPT 1 – Predstavte si šťastné finále
Dieťa maturuje až o dva mesiace a vy už v duchu vidíte, ako stojí pred komisiou a nemôže zo seba dostať ani slovo. ..
Napokon sa vám to splní. Vaše dieťa ste programovali. Rovnako ako sa dá programovať v sivých tónoch, dá sa to aj  v radostných. Psychológovia tvrdia, že môžeme privolať aj dobré zážitky – stačí si len predstavovať pozitívne rozuzlenie problémov.  Nikdy by sme nemali vopred predvídať katastrofu. Ak vám šéf vynadal, spomeňte si, aký je inokedy spokojný, zistite, ktorá konkrétna vec sa mu nepáčila a pracujte na jej zmene. Ak dieťa maturuje, predstavte si, ako si vytiahne otázku, ktorá mu sadne a všetkých očarí...Urobte obrat o 180 stupňov a často sa presviedčajte , že veci sa daria, zajtra bude o kúsok lepšie ako dnes, nič sa neje také horúce, ako sa navarí..

RECEPT 2 – Na problém sa poriadne vyspite
V práci ste sa pohádali s kolegyňou. Celý večer myslíte len na to, ako vás bude ohovárať.
Skúste sa uvoľniť a pozrite sa na túto  udalosť s odstupom. Je pravdepodobné, že kolegyňa už na výstup zabudla a vy si robíte starosti do zásoby. Na problém sa najprv poriadne vyspite a a ak aj ráno uznáte, že vás veľmi trápi, pokojne sa ním zaoberajte nasledujúce deň. Trebárs tak, že si s kolegyňou sadnete na kávu a veci si vyjasníte.

RECEPT 3 -  Stojte nohami pevne na zemi
Pohádali ste sa s partnerom a už dva dni sa vôbec nerozprávate. Mučíte sa myšlienkami, že vás prestal mať rád.

Zahrajte sa na svojho advokáta, ktorý vás musí brániť pred vlastnými čiernymi myšlienkami. Určite by sa opýtal, na základe čoho si myslíte, že city vášho partnera vyhasli. Odpovedali by ste – pretože  už niekoľko dní predstiera, že ma nevidí a mlčí ako nemý. Lenže to nie je  dôkaz. Dokonca aj ideálne páry majú niekedy vážne spory. Čím viac podobných argumentov nájdete, tým lepšie. Zakrátko prídete k záveru, že ste význam vašej hádky poriadne precenili.

RECEPT IV – Odpútajte sa od zlých myšlienok
Stáva sa, že bezdôvodne kričíte na deti.  Potom si vyčítate, že ste zlá matka a chýba vám trpezlivosť a tolerancia.
Musíte zabrzdiť lavínu sebaobviňovania. Položte pred seba lístok papiera a napíšte veľkými písmenami: STOP a minútu na ňu pozerajte. Takisto môžete na niekoľko minút zapnúť budík na zvonenie a sústrediť sa na jeho zvuk. Alebo zjedzte kúsok ovocia a sústreďte sa na jeho chuť a vôňu. Po chvíli prídete k záveru,  že vám jednoducho ,,praskli“ nervy, čo sa stáva každej matke. To neodstránite, ale snahu, aby sa to stalo čo najmenej razy do roka, máte vo svojich rukách.

Cvičte si zdravé návyky
1 V myšlienkach sa často vracajte do šťastných chvíľ svojho života. Najmä pred spánkom spomínajte na všetky milé udalosti uplynulých dní.
2 Vyhľadávajte spoločnosť veselých a sympatických ľudí, vyhýbajte sa pesimistom a ponurým povahám. Ich životný postoj môže mať negatívny dopad aj na vašu náladu.
3 Keď vás postretne nemilá udalosť, pokúste sa vnímať ju ako niečo, čo sa stalo pred  niekoľkými rokmi. Takto k situácii ľahšie nadobudnete odstup.
4 V ťažkých chvíľach pomáha aj predstavovať si ľudí, ktorí v nás v detstve vzbudzovali pocit bezpečia. Vráťte sa v mysli napríklad na prázdniny u starej mamy.
5 Pred spaním sa poprechádzajte rezkým krokom  hoci aj po byte. Niekedy sa dajú veci vychodiť, alebo vydupať. Pri dupaní pozor na pätičky.

 


Diskusia k článku:

Ja ked mam problemy, na ktore v posteli myslim, tak si zacnem pomalicky v duchu rozpravat rozpravku, hocijaku z detstva, aj vymyslenu, na ktoru upriamim vsetky myslienky a pritom aj zaspim. Mozno infantilne, ale pre mna ucinne.
Neregistrovaný - Margot, 17.4.2002 17:33
je to super navod, len je tazke ho realizovat. Chce to trening a este k tomu vela trpezlivosti. Ale je to tak. Cierne myslienky a sebaobvinovanie poznam a tazko sa toho zbavujem. vdaka za ten clanok.
Neregistrovaný - , 18.4.2002 16:28
Margot, je to super napad, mne sa to paci. Ja si predstavujem dom, ktory raz budem mat, a kym prejdem vsetky izby a zariadim kazdy kutik, davno spim. Vacsinou zvladnem predsien a kuchynu, a uz som davno od problemov prec.
Neregistrovaný - evulik, 22.4.2002 18:59
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!