lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo musí byť v lekárničke?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 15.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Váľajú sa vám v kúpelni trojročné balenia antibiotík, ale zato nemáte ani jednu náplasť? Rýchlo s tým niečo urobte! Viete, čo všetko, okrem teplomeru, patrí do dobre vybavenej domácej lekárničky?


• Doma by nemali chýbať predovšetkým lieky, ktoré pomôžu pri bežnom prechladnutí, uľavia od bolesti (Paralen) a znížia teplotu. Ak máte deti, kúpte špeciálny prípravok aj pre ne podľa ich veku a ochoty prehĺtať tabletky alebo piť sirupy. Lekárnici vám poradia z desiatok možností. Orientujte sa  podľa ceny a účinných látok.
• U alergických ľudí sú samozrejme v lekárničke potrebné aj anihistaminiká, čiže lieky na potlačenie alergickej reakcie. Každý alergik vie najlepšie, čo mu pomáha, respektíve, čo mu predpísal lekár. Existujú však aj voľne predajné varianty očných a nosových kvapiek – najmä na zmiernenie alergickej nádchy.
• Ďalšou samozrejmou súčasťou lekárničky by mali byť očné kvapky. Dajú sa použiť v prípade zápalu spojiviek, ale aj v prípade pocitu cudzieho telesa v oku. Najmä deti sa pomerne často sťažujú, že ich škrabe v oku, potom si ich pretierajú rukami a majú ich podráždené. Pomôže výplach oka Opthalom, vodou alebo očnými kvapkami (Opthalmo-Septonex).
• Na hnačkové ochorenia sa väčšinou používa tradičné živočíšne uhlie,  ale existujú aj modernejšie preparáty (Carbio medicinalis) , ktoré netreba zapíjať vodou a ktoré účinkujú veľmi rýchlo.
• Doma by nemala chýbať ani masť alebo pena na popáleniny. Výborne sa osvedčila pena Panthenol. Ak príde k popáleniu, treba postihnuté miesto čo najrýchlejšie schladiť. Ak ide o väčšiu plochu, mal by byť pacient okamžite prevezený na chirurgiu. Pri prevoze je nutné zabrániť, aby sa na ranu niečo prilepilo – preto ju iba zľahka zakryte.
• Domáca lekárnička  by mala obsahovať aj obväzy, sterilné gázové štvorčeky a náplasť. Na vyčistenie drobných rán je účinný peroxid vodíka alebo Jodisol.
• Rodičia, ktorých deti trpia krvácaním z nosa, by mali mať doma Gelaspon, ktorý pripomína molitan. Prípravok sa zasunie do nosnej dierky a tak pomáha zastaviť krvácanie. Pri náhodnom krvácaní z nosa, na ktoré nie sme pripravení, je vhodné predkloniť hlavu a na koreň nosa priložiť studený obklad. Ak dieťaťu tečie krv z nosa dlhšie ako desať minút, mali by sme s ním ísť okamžite k lekárovi.

POZOR!
• Ak vám ostali akékoľvek lieky (antibiotiká, masti na kožné problémy a pod.) nemali by ste ich nikdy používať dlhšie, ako odporúčal lekár, ani dávať iným.
• Dospelí by mali mať doma preventívne lieky a lieky  na dlhodobé choroby, ktorými trpia. Lekárnička často obsahuje aj lieky proti migréne. Tieto však pri dlhodobom používaní poškodzujú pečeň.
• Najlepšia rada na zachovanie zdravia – neužívajte zbytočne žiadne lieky, ktoré nepotrebujete. Dokonca ani vitamíny.

 


Diskusia k článku:

mctufil kpamfzvch yxwe fholsqmd abofjt qmtknya zvhtpwm
Neregistrovaný - yvdqubja jftxeuzwr, 21.8.2007 11:47, fhklbovs(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!