lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Odtajnené triky

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 7.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Sú veci, o ktorých sa píše omnoho menej ako o sexe a predsa sú aspoň tak dôležité. Medzi ne patrí naše vyprázdňovanie. Je síce pravda, že o exkrementoch vzniklo niekoľko básní, ale to je skôr jav ojedinelý. Viac pozornosti im v skutočnosti venujú iba čínski lekári a pritom to, či máme stolicu v poriadku, sa týka každého z nás.

Ak je vaša stolica pravidelná, vždy v tom istom čase, má tvar klobásky so zaoblenými koncami, takmer nezapácha, je hnedá,  jej povrch je hladký a lesklý, nečítajte ďalej. Všetko je v poriadku , venujte sa príjemnejším témam. Väčšina z nás však medzi takýchto šťastlivcov nepatrí. Náš konečný produkt zapácha, je riedky, alebo príliš tvrdý, chodíme si na záchod hocikedy, alebo sa trápime zápchou. Zápcha sa stala v súčasnosti civilizačnou chorobou. Zapríčinil to nedostatok pohybu, prirodzenej pravidelnej stravy a stres. Väčšina ľudí jej vyhlásila boj pomocou chémie. Tabletky, kvapky, poprípade sennové čaje. Nastúpili tým do začarovaného kruhu zlenivenia čriev a ešte väčších problémov.
Všetko, je vec tréningu
Najdôležitejšie pri zápche je, prinútiť telo k pravidelnému vyprázdňovaniu, preto musíte denne v tú istú hodinu zasadnúť na „trón“, či sa vám chce, alebo nie. Keďže všetko v živote je vec tréningu, treba začať slabším zaťažením. Takže zbytočne netlačte. Apropo, ak nechcete mať zlatú žilu, tlačte vždy v súlade s dychom. Pri nádychu zadržať pri výdychu potlačiť, čím dlhší výdych, tým ľahšie tlačenie. Túto techniku naučte aj vaše deti, ešte kým sú malé. Na mise nezostávajte zbytočne dlho, keď to jeden deň nevyjde, nič to. Dôležité je nečítať, ani si nehovoriť, že tú zápchu po toľkých rokoch aj tak nezlikvidujete, ani by ste si nemali pripravovať plán na poradu, ale naopak sústrediť sa a preciťovať činnosť svojich čriev a pritom im pomáhať, aby posunuli strávené zvyšky. Zo začiatku si môžete troška pomôcť. Po vysadení všetkých preháňadiel na začiatku tréningu si dajte ráno lyžičku pomletých ľanových semienok a večer pred spaním si doprajte misku namočených sušených sliviek, alebo fíg. Vždy vypite aj sladkú vodičku, v ktorej bolo ovocie namočené.
To je finta!
 Ráno si dajte budík  a pol hodinku pred tým, ako musíte skutočne vstať, začnite pracovať na stolici. Najskôr si priložte na brucho ohrievaciu fľašu, alebo iný teplý obklad /dobrý je nahriaty harmanček/, po pätnástich minútach skrčte nohy, nahrejte si ruky, buď na termofóre, alebo trením a rukami položenými na sebe /to , aby sa zvýšil tlak /, si masírujte brucho v okolí pupka v smere hodinových ručičiek. Najmenej päť  minút. Potom si päť minút zacvičte. Najskôr urobte zopár drepov, po nich si čupnite a pohojdávajte sa na skrčených nohách zo strany na stranu, tak ako to vídate v prírodopisných filmoch u domorodcov rôznych kmeňov. Oni zápchou netrpia, lebo nepoznajú stoličky. Poloha vyzerá , ako keby ste si šli v lese čupnúť za kríčky. Buďte pritom veľmi uvoľnení. Potom pridajte ešte niekoľko vašich obľúbených cvikov, ktoré napínajú brušné svaly. Ešte pred cvičením si vypite vlažný nápoj, podľa vlastného výberu, okrem čiernej kávy alebo čierneho čaju. Po cvičení sa vyberte trénovať tam, kam aj králi chodievajú peši.
Zmena je život
Samozrejme, že prvý mesiac musíte zmeniť aj jedálny lístok. Potraviny, ktoré do neho zaradíte, by ste mali konzumovať celý život. Je to najmä ovocie, zelenina, najlepšie v surovom stave a celozrné produkty. Pri zápchach nesmiete jesť cukor, čokoládu a výrobky z bielej múky. Nevhodný sú  aj puding, krupicová kaša, marcipán a červené víno. Nepreháňajte to ani s cestovinami a mäsom. Zapáchajúcu stolicu spôsobuje najmä hnilobný rozklad mäsa, ktoré telo veľmi ťažko trávi.
Absolútne sú zakázané: konzervy, glutamany, údeniny.
Ak neznášate ovocie, zeleninu a otruby, začnite trénovať ich konzumáciu. Vždy po malých dávkach. Telo si na ne zvykne a postupne vám zachutia.
Náš sen
Aj keď sa odborníci ešte nedokázali zhodnúť na tom, ako často máme mať stolicu, zatiaľ všetci jednoznačne tvrdia, že najmenej raz denne, najlepšie ráno. Vy musíte tento stav dosiahnuť.
Malá nepríjemnosť
 Ak musíte použiť veľa toaletného papiera, niečo nie je v poriadku. Najčastejšie vaša črevná flóra. Pozrite si zvieratká, ak sú zdravé, po vyprázdnení ich zadočky ostávajú čisté. Aj my máme túto schopnosť a  je to jeden z prejavov zdravej stolice. Kašovitá, hlienovitá, zapáchajúca stolica je tiež symptómom nesprávnej životosprávy a z toho vyplývajúcej cesty za chorobou. Kašovitá stolica poukazuje na to, že sú črevá enzymaticky zle vybavené, to znamená, že slinivka brušná, žlčník a pečeň neplnia svoju funkciu dokonale. Produkujú málo tráviacich štiav. Niekedy je problém už pri jedení. Rýchlo hltáme veľké sústa, ktoré sme navyše dobre nepohrýzli ,čiže sme nevyužili funkciu, ktorú majú zuby a sliny a do čriev sa dostalo nepripravené jedlo.
Ako vidíte, nejde len o zápchu, ide o naše zdravie a tak začnite s tréningom čo najskôr. Nikdy nedovoľte, aby vaše deti jedli preháňadlá. Pohyb na čerstvom vzduchu, pravidelná strava a všetky ostatné rady, ktoré ste dostali, ich ochránia pred hrozbou civilizačných chorôb medzi, ktoré patrí zápcha. 
 


Diskusia k článku:

Tak to sa mi ozaj pacilo. Nikdy som o tom necitala a velmi ma to zaujalo.Musim sa priznat ze som sa smiala z mojho manzela,ze chodi skoro rano na velku stolicu. A pritom to ma tak bit.
Neregistrovaný - ERIKA, 8.3.2002 21:16, KDaliena(`na`)aol.com
Ja s tymto chvalabohu nemam problemy, a moj muz sa mi posmieva, ze som "sradlo", lebo chodim na WC kazdy den 1 - 2 krat denne... A moje kolegyne sa nalievaju cajmi a cmarom, aby sa im podarilo uspesne sa vy... aspon raz za tyzden. Ako si rit vycvicis, tak to potom funguje...
Neregistrovaný - archeopterix, 9.3.2002 09:49
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!