lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Harrison Ford

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 5.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

Bez dievčenského obdivu a úcty kolegov prežíval aj roky na strednej škole. To, že má potenciál stať sa raz akčným hrdinom, preukázal až v deň, keď po rokoch trpezlivého znášania útlaku a útokov, posla násilníckeho spolužiaka dolu schodiskom. Tento jednoduchý čin mu zaistil pokoj až do konca štúdií a vniesol do jeho života trochu spoločenskej aktivity. Začal sa venovať modelárstvu, vstúpil do triednej rady a stal sa diskdžokejom v školskom rozhlase. Po strednej škole sa rozhodol pre štúdium anglického jazyka a filozofie. Univerzita ho však príliš nebavila a viacej sa flákal, ako filozofoval. Keď to už vyzeralo, že si zo školy odnesie diplom, nepodarilo sa mu obhájiť diplomovú prácu o americkom dramatikovi Edwardovi Albeem. Vôbec ho to netrápilo.

V tom čase sa už zapísal do kurzu herectva. Herectvo ho chytilo za srdce a tak podpísal zmluvu s divadlom vo Wisconsine. Na dosky, ktoré znamenajú svet, sa po prvý raz postavil ako dvadsaťdvaročný /jún 1964/. Od toho dňa vedel , že chce byť úspešným hercom. Pre naplnenie svojich ambícií sa rozhodol zmeniť bydlisko. Smery, ktorými sa dá v Amerike vydať za úspechom v šoubiznise sú v zásade dva. Východným ležal New York a západným Los Angeles. A tak si hodil korunou. Napriek tomu, že mu minca radila New York, triezvy úsudok vravel, že ideálnejšie je L. A. Niežeby tam mladý, talentovaný chlapec niekoho poznal, pochopil však, že lepšie sa človeku hladuje a potĺka v teple. Zbalil teda svoju priateľku Mary Marquardtovú, nasadli do starého volkswagenu a vyrazili na západ. Prvá vec, ku ktorej sa pod horúcim slnkom odhodlal, bola svadba s Mary. Podarilo sa mu získať miesto v Columbia Studios a objavoval sa v seriáloch. V roku 1966 debutoval vo filme. Štyridsaťpäť sekundový štek vo filme Dead Heat on a Merry-Go-Round nezvládol podľa svojich predstáv a tak sa opäť prihlásil do hereckého kurzu.

V roku 1967 sa objavil vo viacerých malých úlohách, ale štúdiá s ním neboli spokojné a tak ich nedobrovoľne opustil. Spoločnosť Universal ho napriek tomu nepovažovala za úplne bezperspektívneho a tak začal pracovať tam. Od roku 1967 do roku 1970 hral v niekoľkých televíznych filmoch vyvrcholením bol film Zabriskia Point. Ak by ste sa rozhodli pozrieť si ho, je viac ako pravdepodobné, že si Harrisona nevšimnete. Znechutený rokmi neúspechu sa rozhodol, že bude radšej pracovať ako stolár. Vyrábal nábytok aj kulisy a pomaly sa začal lúčiť s chudobou, ktorá ho sprevádzala. Napriek tomu, vždy keď pobehoval s dlátom v ruke po štúdiách,tajne dúfal, že jeho deň ešte príde. Nemýlil sa.

Osudom sa mu stal Fred Roos. Tento muž, patriaci k tvorivému tímu F. F. Coppolu, mu ponúkol možnosť zahrať si úlohu vo filme debutujúceho režiséra Georgea Lucasa – American Graffitti. Film získal päť nominácií na Oscara a nadchol rovnako laickú, ako odbornú verejnosť. Pre Harrisona sa začalo obdobie úspechu, ktoré žil pod obojím. Venoval sa rovnako herectvu ako stolárčine. Pracoval na troch filmoch, jeden z nich, Coppolovu The Conversation, mu opäť dohodil „dobrý duch“ Roos, ktorý mu do tretice vnútil v roku 1977 úlohu vesmírneho pašeráka a dobrodruha Hana Sola. Režisérom filmu bol opäť George Lucas a opäť sa dostavil úspech. Z Georgea sa stal multimiliardár a z Harrisona megastar.

Medzi Hviezdnymi vojnami a ich pokračovaním Impérium vracia úder /1980/, nakrútil Harrison šesť filmov. Za zmienku z nich stojí iba Coppolova Apokalypsa. V tej však nemal dostatok priestoru. Impérium bol prvý film, po ktorom mal aj on sám pocit, že predviedol skutočne kvalitný herecký výkon. Rovnako, ako opustil neúspech, opustil aj manželku Mary. Jeho priateľkou sa v roku 1979 stala Coppolova asistentka Mellissa Mathisonová. Film Impérium vracia úder mu okrem dobrého pocitu a obrovského úspechu priniesol ai inú veľkú šancu. George Lucas s priateľom Stevenom Spielbergom totiž v čase jeho nakrúcania, pripravovali trilógiu Indiana Jones. Hlavnú úlohu v nej mal mať populárny Tom Seleck.

Našťastie, pre všetkých zúčastnených, nedostal Tom od producentov seriálu Magnum voľno a tak sa úlohy šarmantného vedca zhostil Harrison Ford. Dobyvatelia stratenej archy/1980/ veľmi úspešní, nemenej úspešné bolo jeho stvárnenie hlavnej postavy. Krivý úsmev, šarm, nadhľad a postup do prvej desiatky najúspešnejších hercov tohto obdobia, mu už nemohol nikto vziať. V roku 1982 hral v jednom z najúspešnejších temných sci-fi filmov Blade Runner. Lovec androidov Rick Deckard, sa stal jednou z jeho kultových postáv.
V tom istom roku ho opäť oslovil George Lucas kvôli postave Hana Sola, v treťom pokračovaní Hviezdnych vojen – Návrat Jediho. Aj keď sa mu nechcelo obliecť si opäť oblek vesmírneho tuláka, spomenul si, komu vďačí za úspech. Jeho postava už nebola nosnou postavou celého príbehu, ale jej čaro napriek tomu fungovalo.

Po návrate Jediho ho čakal ďalší návrat k sériám. Indiana Jones a chrám skazy /1984/ bol opäť hitom. V Harrisonovi Fordovi však začal hlodať červ pochybností. Nestačilo mu, že hral vo všetkých komerčne najúspešnejších filmoch tých čias, chcel ukázať, že má na viac, chcel byť charakterovým hercom. Preto prijal úlohu detektíva, vyšetrujúceho záhadnú vraždu vo filme Svedok /1985/. Bol to prvý film, v ktorom bez pomoci špeciálnych efektov a „johnsovského“ humoru predviedol, že je naozaj dobrý. Akadémia ocenila jeho výkon nomináciou na Oscara. Rok 1985 sa pre neho stal mimoriadne dôležitým najmä v súkromnej oblasti. Splnil si svoj dávny sen a kúpil si farmu vo Wyomingu. Stala sa mu útočiskom pred médiami a ideálnym miestom na výchovu detí. Navyše, v tom období viedol mimoriadne sporiadaný život a miloval nehviezdne zábavy akou je rybačka, či stolárčina. Napríklad posteľ v dome je dielom jeho vlastných rúk.

Odvtedy nezaznamenala jeho kariéra nijaké väčšie výkyvy. Nakrúca množstvo filmov s rozličným komerčným aj umelecký úspechom. Herecky mimoriadne silné, no nedocenené zostalo Pobrežie moskytov. Vedľajšia komediálna úloha v Podnikavom dievčati /1988/. Posledný diel trilógie o Indiana Jonesovi/Indiana Jones a posledná krížová výprava 1988/. Frantic /1988/... Trilógia o agentovi CIA Jackovi Ryanovi... Za filmy Sabrina a Utečenec /1993/ získal Zlatý Glóbus. Posledný film, v ktorom si ho mohli do dnešného dňa diváci vychutnať je duchársky psychothriler Pod povrchom /2000/, v ktorom má za partnerku Michelle Pfeifferovú. Ak sa o jeho kariére dá v posledných rokoch hovoriť ako o bezproblémovej, o jeho osobnom živote, najmä o manželstve to už neplatí. V roku 1989 sa tento elegán dostal do „krízy stredného veku“. Namiesto hádzania rybárskym prútom si vyleštil topánky a začal vymetať bary v prítomnosti mladých a krásnych divožienok. Najznámejšou z nich bola Larra Flynn Boyleová /má na konte aj Jacka Nicholsona a Brucea Willisa/. Manželka mu jeho druhú pubertu spočiatku tolerovala. Na sklonku minulého roku sa mu však začala vyhrážať rozvodom.
Teraz býva veľký zvodca v hoteli a prosí manželku o odpustenie. Je ťažké odhadnúť, či je mu ľúto za sporiadaným manželským životom a teplou, zrelou, ženskou náručou, alebo sa viac obáva dele

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!