lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vitamínové preparáty – zázrak na jeden hlt?

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 26.3.2001
späť
Späť

Poslať
 

Reklamné letáky nás zaplavujú informáciami o nových tabletkách s vitamínmi, minerálnymi látkami, stopovými prvkami, či dokonca so všetkým týmto v jednej tabletke. Asi každého, kto má záujem žiť zdravo, donútia k zamysleniu, či sa mu skutočne dostáva dostatok týchto životne nevyhnutných látok počnúc vitamínom A až po zinok.

Má ich užívanie vôbec zmysel?
V zásade je možné dodať organizmu všetky potrebné živiny prostredníctvom vyváženej stravy. Z najrozličnejších dôvodov však prichádza k prejavom nedostatku vo veci jódu, kyseliny listovej alebo kalcia. Okrem toho nemožno zabúdať, že pri vitamínoch E a C môže ich zvýšený prísun znamenať dodatočnú ochranu zdravia – napríklad počas obdobia zvýšeného stresu, kedy je imunitný systém väčšmi zaťažený. Nuž a starší ľudia alebo tehotné ženy zase potrebujú extra dávky vitamínov B a D. Užívanie vitamínových výživových doplnkov je teda v týchto prípadoch opodstatnené.

Stále už len tabletky?
Povedzme si ale celkom na rovinu: ak sa budeme spoliehať výlučne na výživové doplnky a nebudeme vonkoncom dbať o zdravé stravovanie, môžeme tak spôsobiť iba jedno – vážne si poškodiť zdravie. Mnohé výživové doplnky totiž prekračujú povolené maximálne denné dávky živín. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú ešte stále presvedčení, že čím viac živín, tým viac zdravia, rýchlo na to zabudnite! Napríklad niektoré preparáty obsahujú až stonásobne viac vitamínu B 12, ako je najvyššia odporúčaná dávka (3 mikrogramy za deň). V niektorých prípadoch je predávkovaný aj vitamín A, ktorého odporúčaná denná dávka predstavuje 1,1 miligramu. Niektoré výživové doplnky však obsahujú až 2,4 miligramu a ich užívaním vzniká riziko poškodenia zraku a pečene, a u tehotných žien aj nebezpečenstvo deformácií plodu. A ak každý deň užijeme 15 mg kyseliny listovej (pričom potrebujeme iba 5 mg), môžeme sa dopracovať k podráždenosti, poruchám spánku a žalúdočným ťažkostiam.

Ruky preč od toho?
Ak užívame výživové doplnky skutočne iba z času na čas alebo počas výnimočných období (zvýšený výskyt chrípky, jarná únava, zvýšený stres, tehotné ženy len na odporúčanie lekára) určite si zdravie nepoškodíme. Pred kúpou je však vhodné poradiť sa s lekárnikom alebo lekárom, či má preparát vo vašom prípade vhodné zloženie.

Jestvujú aj alternatívy?
1. Samozrejme, zdravo sa stravovať – veď to nie je až také ťažké!

2. Oriešky sú nielen vynikajúca pochúťka pre mlsné jazýčky, ale súčasne obsahujú látky, ktoré zlepšujú náladu a pozitívne pôsobia na kvalitu nechtov a pokožky.

3. Brokolica je prírodný zázrak, účinná zbraň proti nádorovým ochoreniam, dodáva energiu a posilňuje mozgové bunky.

4. Kuracie mäso obsahuje selén, ktorý nevyhnutne potrebuje náš imunitný systém.

5. Kalcium je nevyhnutný pre pevnosť kostí. Jeho najlepšími zdrojmi sú mlieko, syry, mliečne výrobky.

6. Tvorba krvi nemôže prebiehať bez železa a pre jej zrážanlivosť by sme mali pravidelne konzumovať celozrnný chlieb a pečivo.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!